Om Pilen

Om Pilen

Föräldrakooperativet Pilen i Slaka startade 1993. Det började med att ett par föräldrar gick samman för att de behövde barnomsorg i Slaka. Tillsammans startade de ett föräldrakooperativt daghem. Från början fanns det inget hus utan barnomsorgen bedrevs av ett par föräldrar som förflyttade sig mellan sina egna hus i området. Något år efter start byggdes huset där Pilen bedrivs idag. Nedanför Slaka skola fanns det nedlagda Slaka-badet även kallat Slaka havsbad. Det är på den tomten som Pilen ligger idag. När nya huset stod klart, flyttade verksamheten in och personalstyrkan utökades.

Föräldrakooperativet Pilen ligger mitt i natursköna Slaka, bara några minuter från Mjärdevi. Här finns en stor gård och en härlig utemiljö som uppmuntrar till barnens lek och kreativitet. I närheten av förskolan finns även skogsområden och lekplatser som besöks ofta. På Pilen har vi också en egen kokerska som lagar god och vällagad mat varje dag. Personalen är engagerad och erfaren.

Läs mer

Maten

All mat som serveras på Pilen tillagas av vår egna kokerska eftersom vi tror att mat som lagas från grunden smakar bäst! Vi vill erbjuda hälsosam, välsmakande kost som skänker barnen glädje. Detta är en fantastisk förmån då vi själva kan vara delaktiga och bestämma vad som serveras på Pilen.
Här på Pilen serveras frukost, lunch, mellanmål och frukt och vår ambition är att kunna servera närodlad och ekologisk mat samt råvaror efter säsong. Pilen följer Linköpings kommuns kost och måltidspolicy. Där står det bland annat att barnen ska ha möjligheht att äta i lugn och ro tillsammans med vuxna. Under lunchen sitter pedagogerna tillsammans med barnen och har en pedagogisk måltid där barnen uppmuntras till att vara nyfikna på exempelvis nya smaker och dofter, de får chansen lära sig att dela sin egen mat och att hälla upp dryck i sitt eget glas.

På Pilen får barnen vara delaktiga i matsedeln på så vis blir de medvetna om matsvinn och vikten av gröna påsen. Under säsong odlar vi egna grönsaker och grödor för att synliggöra matens cykel. Från jord till bord.

Pedagogisk dokumentation

Tyra är det digitala verktyget som vi använder oss utav för att underlätta kommunikationen mellan pedagogerna och föräldrarna. Här kan föräldrarna ta del av barnens vardag med hjälp av bloggen, få en notis om hur det ser ut bland extrakläderna och även ta del av barnens egna portfolio. Både bloggen och portfolion är ett enkelt sätt för vårdnadshavarna att ta del av barnens utbildning och där kan vi pedagoger visa vad barnen har fått ta del av under dagen.

I Tyra kan även föräldrarna själva lägga in barnens schema eller sjukanmäla sitt barn.


Köregler

För att ansöka om plats på Pilen går man via Linköpings kommun.

Vi har ingen köavgift. I enlighet med kommunens riktlinjer tillämpar vi inte syskonförtur.

Avgift

Fr o m 2014 tillämpas kommunens maxtaxa. Juli månad är avgiftsfri.

Vid inträde i föreningen erläggs en insats på 100kr. Insatsen återbetalas vid utträde ur föreningen. Ingen kö- eller medlemsavgift.